Årets budgetdebatt om Stadsbyggnad var underhållande och visade på tydliga skillnader mellan de som vill utveckla Stockholm och de som tycker att Stockholm är färdigbyggt. Själv höll jag följande inledningsanförande för Centerpartiet.  Rulla bandet till ca 8:27 in i detta klipp http://79.136.112.58/ability/show/xaimkwdjn/kf20091113/speed.asp

Ordförande, fullmäktige,
Under min studietid var jag utbytesstudent i den amerikanska södern. I Baton Rouge, Louisiana närmare bestämt. Där träffade jag en kvinna som hade döpt sina barn efter det bästa hon visste, det var efterrätten Jello med citron och apelsinsmak. Hennes barn fick sålunda heta Orangelo och Lemangelo. Det var inga problem, inga myndigheter sa att det här går inte.

-Det är ju jag som ska heta Slisk, inte dem! Så uttryckte sig värmlänningen Mats Lindqvist i förrgår när skatteverket avslagit hans namnbytesansökan från Mats till Slisk. Verket gjorde bedömningen att hans önskade namn kunde väcka både anstöt och obehag. Det gick inte helt enkelt.

I Louisiana och New Orleans kan Orangelo och Lemangelo strosa runt i det lummiga Garden district eller i de franska kvarteren. Men de kan också åka upp i riktiga skyskrapor inordnade i den, med amerikanska mått mätt, urgamla och kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen.

Slisk, eller Mats, som han ju heter får vid sina besök i Stockholm besöka ett genuint och kulturhistoriskt intakt Stockholm. Ett Stockholm som bevarats av myndigheter och instanser som skyddar Stockholmarnas stad från dem själva. Från nya byggnader som förmodligen skulle kunna väcka både anstöt och obehag.

USA brukar beskrivas som möjligheternas land. I Stockholm har de demokratiskt valda politikerna inte ens möjlighet att planera den stad de är satta att styra. Balkonger mot gatan, kallbadhus, höga hus eller överhuvudtaget något som påverkar stadens siluett är tabu. Ett bygglov kan när som helst överklagas, ett bygge inhiberas och de estetiska riksintressena tycks bara bli fler och fler…

Därför är det dags att göra upp med den detaljreglering som lägger sordin på Stockholms utveckling. Stockholm står inför ett vägskäl: Ska vi vara ett museum dit turister kommer för att se hur man levde förr, eller en levande storstad? Om Stockholm ska vara framtidens ”capital of Scandinavia” så måste en rejäl attitydförändring till. Att luta sig tillbaka och låta mossan växa på de kulturklassade byggnaderna är inget framgångsrecept för en stad som vill konkurrera internationellt.

I Centerpartiet vill vi att Stockholm ska bli den gröna metropolen! Det innebär att vi måste lyfta blicken för att inte förbli ett Europas Gävle.

I och med detta så yrkar jag bifall till Centerpartiets budgetförslag.

Annonser