Hur kommer det sig att priserna på bostadsrätter i Stockholm går mot ”all time high” samtidigt som SCB larmar om dalande siffror för bostadsbyggandet? Byggandet går enligt purfärska siffror ner i såväl Stockholm som i landet som helhet. Jämfört med förra året så har bostadsbyggandet gått ner med ca 30% och samtidigt är marknaden på bostadsrätter hetare än någonsin. Jag träffade igår en mäklare som jag känner, han berättade att tre försäljningar av lägenheter på Östermalm föregående vecka sålts för över 100 000 kr per kvadratmeter. Den kombinationen borde inte gå ihop, fler bostäder borde byggas om lönsamheten är god. Men om man väger in att bostadsmarknaden reglerats sönder, så förstår man snart varför priserna skenar på bostadsrätter.

Vi har i Stockholm en sjuk bostadsmarknad, detta beror framför allt på att man genom en destruktiv bostadspolitik förstört marknaden för hyresrätter. Det är idag en marknad där det inte går att få tag på det som efterfrågas. En marknad som lett till bostadsbrist, bostadsköer,  inlåsningar, omfattande segregering, korruption och mygel.

Jag tror att hyresrätten är en viktig del på en väl fungerande bostadsmarknad. Där innebär hyresrätten ett flexibelt boende för dem som inte har möjlighet, eller vill äga sitt boende. Hyresrätten är också viktig för Stockholms konkurrenskraft. Med en flexibel arbetsmarknad där människor ofta flyttar beroende på arbete, är det hämmande för en tillväxtort om det saknas ett snabbt och tillgängligt boende.

Men varför ska ett byggföretag bygga hyreslägenheter om de tjänar mångdubbelt på bostadsrättslägenheter? Varför är marknaden på bostadsrättslägenheter på väg att bli överhettad? Varför är det ingen omsättning på attraktiva hyreslägenheter?

Svaret är för mig ganska uppenbart och det stavas hyressättningssystemet. Det är hög tid att göra något åt problemet om vi ska lösa den bostadsbrist som råder. Enligt en undersökning som Svenska dagbladet gjorde i somras så saknar nu över hälften av länets invånare mellan 20 och 27 år en egen bostad, och behovet bara växer. De stora 90-tals kullarna rullar in på bostadsmarknaden och det är många som i framtiden ofrivilligt kommer tvingas bo kvar hemma hos mamma och pappa.

Hyressättningen måste ändras. Som på vilken annan marknad som helst så måste priset påverkas av efterfrågan och människors uppfattningar.

 

Annonser